У світі рак легені займає перше місце серед причин смерті від онкологічних захворювань, щорічно від нього помирає більше людей, ніж від раку молочної залози, товстої кишки та передміхурової залози разом. За даними ВООЗ, у середньому ця цифра становить 2,09 мільйона пацієнтів. За частотою захворюваності та рівнем смертності від раку легень показники в Україні наближені до світових. У нашій країні щорічно реєструється приблизно 13 000 нових випадків захворювання на рак легенів, при цьому у чоловіків він виникає приблизно в 5 разів частіше, ніж у жінок.

Основою фактором ризику захворювання на рак легенів є куріння, незалежно від того, є людина активним або пасивним курцем. Інші фактори ризику включають опромінення, вплив газу радону, контакт з азбестом або іншими канцерогенами, хронічні запальні захворювання легень та імунодефіцити, сімейний анамнез раку легені.

Симптомами раку легень можуть бути кашель, кровохаркання, біль у грудях, задишка.

Найкращим способом профілактики раку легень є відмова від куріння. Уважність до ранніх симптомів раку легень, своєчасний візит до лікаря та регулярні профілактичні обстеження можуть допомогти виявити хворобу на ранніх стадіях та успішно її пролікувати.

Будьте здорові!